Op zoek naar een weddingplanner uit Leiden? Dan ben je aan het juiste adres! Mijn naam is Rochelle, ik ben gediplomeerd weddingplanner en ik woon al mijn hele leven in het prachtige Leiden. Vol mooie grachten en oude panden. Dus graag geef ik je de leukste tips om te trouwen in Leiden. Ik kan het iedereen aanraden. In de Buurt Leiden interviewde mij hier zelfs over. Dat artikel lees je hier.

De locatie

Eén van de zaken die het meeste zal bepalen wat voor sfeer/thema jij neer zal zetten met jullie bruiloft. Er zijn heel wat officiële trouwlocaties in Leiden. Uiteraard is het stadhuis van Leiden zelf prachtig en kan je hier op de oude trap hele mooie foto’s maken. Het nadeel is alleen dat je hier niet kan borrelen, dineren of een feest kan geven. Ik licht mijn top 10 favoriete officiële locaties als weddingplanner uit Leiden aan jullie toe.

 1. Trouwen in het theater voelt als een sprookje, maar het kan in de Leidse Schouwburg en de Stadgsgehoorzaal De twee historische evenementenlocaties met verschillende adembenemende zalen in het historisch centrum van Leiden, voorzien van alle moderne gemakken. Ik kom als klein meisje al graag in deze prachtige theaterzalen. En sinds ik hier als weddingplanner een bruiloft heb gedaan ben ik groot fan! De bruiloften die hier plaatsvinden zijn adembenemend.

  (Locatie: Stadsgehoorzaal breezaal)(Locatie: Stadsgehoorzaal)(Locatie: Leidse Schouwburg)
 2. De Hooglandse Kerk en de Pieterskerk zijn indrukwekkende locaties om te trouwen. Of je dit vanuit geloofsovertuiging doet of niet. Deze prachtige kerken bieden de mogelijkheid om te trouwen, borrelen, dineren en om een feest te geven. De lichtstralen die tijdens de ceremonie binnenvallen, de DJ met moderne lichtinstallatie in zo een oude en hoge ruimte. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit echt magisch is!

  (Locatie: Hooglandse Kerk) (Locatie: Pieterskerk)
 3. Midden in het centrum van Leiden zit de oudste botanische tuin van Nederland; de Hortus botanicus. Geef elkaar het ja-woord tussen de weelderige bloemen en bijzondere planten in de monumentale 18de -eeuwse Oranjerie. Ook de receptie, borrel, diner en het feest kunnen jullie hier beleven in de grote tuin.

  (Locatie: Hortus Botanicus. Foto: Robin Polderman Fotografie)
 4. In deze oude houtloods zit nu een geweldig restaurant: Restaurant WOODS. Meester in compacte culinaire gerechten. Deze prachtige locatie was vroeger een droogloods en zit direct aan het water. Combineer jullie bruiloft met een rondvaart door het centrum van Leiden vol grachten en monumentale panden. Je kan op deze prachtig stoere locatie trouwen, borrelen, heerlijk dineren en een feest organiseren.

  (Locatie: Restaurant Woods)
 5. Zijn jullie dol op geschiedenis? Dan is trouwen in het Rijksmuseum van Oudheden echt iets voor jullie. Hier trouw je voor een authentieke, tweeduizend jaar oude Egyptische tempel. Ook staat de prachtige, marmeren Tempelzaal voor jullie ter beschikking. Na de ceremonie kunnen jullie hier ook jullie receptie, diner en/of feest hier laten plaatsvinden. Extra leuk is dat jullie en jullie gasten ook toegang kunnen krijgen tot het museum middels een rondleiding.

  (Locatie: Rijksmuseum van Oudheden)
 6. Bij Brasserie de Poort kan je terecht voor hel hele pakket, van de ceremonie tot het feest. Op een prachtige locatie in de haven van Leiden in een oude stadspoort met dakterras zullen jullie de dag van jullie leven beleven. Ook leuk is om dit te combineren met een rondvaart door het centrum van Leiden. Een geweldige ervaring voor jullie en jullie gasten.

  (Locatie: Brasserie de Poort. Foto: Joyphotography. Styling: Binnenstebuitenevents)
 7. Lab071 is gevestigd in het voormalig anatomisch laboratorium van de Universiteit Leiden. Extra leuk dus als jullie een dergelijke achtergrond hebben. De historie hiervan is terug te zien in de inrichting, maar ook in de keuken. Want daar wordt volop geëxperimenteerd. En dan met name met groenten. Door “stoerdere” bereidingswijzen te gebruiken, creëren hun chefs gerechten die geen vis of vlees nodig hebben. Dit betekent niet dat zij helemaal geen vis of vlees serveren, maar dat ze enkel als side-dish te bestellen zijn. Zij kunnen dus een heerlijk vegetarisch huwelijksdiner serveren met (eventueel) vlees-opties.

  (Locatie Lab071)
 8. In het boutique hotel Huys van Leyden kun je terecht voor het gehele arrangement. Handig bij deze locatie is dat zij direct ook een hotel zijn en jullie dus in de bruidssuite kunnen verblijven en (sommige van) jullie gasten in de andere kamers. Zo hoeven zij niet meer midden in de nacht naar huis en kunnen jullie ’s morgens nog gezellig samen ontbijten. Door hun barokke inrichting, zal het als een sprookje aanvoelen.

  (Locatie: Huys van Leyden)
 9. Theehuis Leidse Hout is perfect als jullie ook kinderen op de bruiloft hebben. Er is namelijk ook een grote speelweide vol speeltoestellen en een hertenkamp. Je trouwt in een groene omgeving en kan rekenen op heerlijke high-tea lekkernijen.

  (Locatie: Theehuis Leidse Hout)
 10. In het Van der Valk Hotel – Haagse Schouw kan je perfect terecht om te trouwen. Er is een ruime parkeerplaats, genoeg kamers zodat jullie gasten ook kunnen blijven slapen en is gelegen aan het water dus ook hier kan een rondvaart worden gemaakt.

  (Locatie: Van der Valk)

Ook in de omgeving van Leiden zijn er heel mooie locaties zoals Kasteel Duivenvoorden in Voorschoten en Kasteel Oud Poelgeest die officiële trouwlocaties zijn. Zelf ben ik als weddingplanner dol op kasteelbruiloften omdat hier automatisch een magische sprookjes sfeer hangt.

(Locatie: Kasteel Duivenvoorden) (Locatie: Kasteel Oud Poelgeest)

Naast deze prachtige locaties zijn er nog heel wat andere officiële trouwlocaties in Leiden. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet;

Mocht je toch een andere locatie op het oog hebben, kan je een aanvraag hiervoor indienen bij de gemeente. Als weddingplanner uit Leiden help ik je daar uiteraard bij.

Je kan uiteraard er ook voor kiezen om meerdere locaties te kiezen. Dan kan je de gasten bijvoorbeeld ontvangen bij het prachtige Barbask aan de overkant van het stadhuis. Vervolgens oversteken om in het stadhuis het jawoord aan elkaar te geven. En na de ceremonie de boot te pakken naar een andere locatie voor de borrel, het diner en het feest! Ook daar denk ik als weddingplanner uiteraard graag bij mee.

Leveranciers

Leiden barst van de leuke leveranciers. Van bloemen tot glansbonbons en van trouwjurken tot taart. Maar een groot voordeel van veel trouwleveranciers in Nederland is dat zij dit door het gehele land doen. Dus bedenk vooral wat jij belangrijk vindt, hoe je wilt dat jullie bruiloft eruit komt te zien en wie je daar bij wilt hebben. Kijk daarna wie daar het beste bij past. Als weddingplanner uit Leiden help ik jullie hier met alle liefde mee.

 

De kosten

Wellicht ben je hier ook benieuwd naar. Wat kost trouwen in Leiden? Dat verschilt wat je precies wilt. Wil je snel en gratis trouwen omdat je de bruiloft zelf op een ander moment en een andere plaats (misschien wel in het buitenland) hebt gepland? Dan kan je op dinsdagochtend op het stadskantoor jullie handtekening komen zetten. Wil je een spreker en in het oude stadhuis of een andere locatie trouwen? Dan komen er kosten bij kijken. Je vindt deze hier. Uiteraard help ik jullie als weddingplanner bij het opstellen van het budget en het handhaven hiervan.

 

Advies welke trouwlocatie het beste bij jullie past? En welke leveranciers? Ik denk graag met jullie mee. Als weddingplanner uit Leiden ken ik alle locaties en leveranciers goed en kan ik snel schakelen. In de Buurt Leiden interviewde mij hier zelfs over. Dat artikel lees je hier.

Neem contact op om een vrijblijvend eerste gesprek in te plannen. Dit kan digitaal, maar ik kom ook graag naar jullie toe. Of ontmoeten we elkaar ergens in mijn favoriete stad?