In het vorige blog heb ik jullie verteld wie Eros is en hoe hij uitgroeide tot jonge god. Toen Eros eenmaal was opgegroeid, werd hij door zijn moeder op pad gestuurd om een beeldschoon meisje te doden. Als godin van de schoonheid is zij namelijk stik jaloers op het meisje; Psyche (de personificatie van de ziel).

Op slag verliefd

Eros gaat op pad en zodra hij het meisje ziet, is hij op slag verliefd en lukt het hem niet haar te doden. Aphrodite is woedend en besluit om Psyche te kwellen met vreselijke pijnen. Deze pijnen worden zo erg dat de doodongelukkige Psyche zichzelf van het leven wilt beroven door zich van de hoge paleismuren naar beneden te laten storten. Wat Psyche niet weet, is dat Eros haar is gevolgd en vraagt Zephyros (de god van de westenwind) haar te redden. En zo blaast hij Psyche tijdens haar val naar een prachtig paleis op een ver eiland.

voor altijd de zijne, onder 1 voorwaarde

Eros bezoekt haar daar die nacht en vraagt haar de zijne te worden. Hij heeft echter één voorwaarde; Psyche mag zijn gezicht nooit zien. Ziet ze het toch, dan zal hij haar voor altijd verlaten. Psyche twijfelt geen moment en stemt in met zijn verzoek. Lange tijd leven de twee gelukkig samen, zonder dat ze ooit zijn gezicht heeft gezien.

Tot op een zekere dag haar zussen uit jaloezie Psyche wijsmaken dat Eros het gezicht van een monster heeft en dat zij hem daarom niet mag zien. Ze halen haar over een olielamp bij het bed te zetten en een dolk onder haar kussen neer te leggen zodat als hij inderdaad een monster blijkt te zijn, ze hem gelijk kan vermoorden.

De onthulling

Psyche ontsteekt ‘s nachts het licht, houdt de dolk stevig in haar hand en bekijkt vol spanning het gezicht van haar geliefde. En dan ziet ze het… een prachtige jongeman. Een ware jonge god. Maar dan ontwaakt Eros en verlaat hij zijn geliefde.

Psyche is ontroostbaar en besluit opnieuw zichzelf van het leven te beroven. Dit keer door zich te verdrinken, dit keer steekt de stroomgod hier een stokje voor door Eros’ geliefde mee te nemen in zijn stromingen en brengt haar zo weer veilig aan land.

Niet opgeven

Dan besluit Psyche om haar liefde voor Eros niet op te geven en hem zal blijven zoeken. De godin Demeter (godin van de landbouw, heeft er verder niet zo veel mee te maken) hoort het treurige verhaal van Psyche en besluit haar te helpen met advies. Ze raadt Psyche aan om bij Aphrodite in dienst te treden.

Ondanks dat haar schoonmoeder haar al eens heeft willen vermoorden, besluit Psyche dit advies toch op te volgen in de hoop haar geliefde op een dag weer te kunnen ontmoeten. Aphrodite is wrokkig en geeft haar allerlei onmogelijke taken. Maar Psyche zet door en weet ze te voltooien.

Zalf uit de onderwereld

Als laatste krijgt ze opdracht de Onderwereld te betreden om een potje zalf van Persephone (de godin van het dodenrijk) te verkrijgen. En ook hier weet Psyche in te slagen. Maar als Psyche besluit het potje open te maken, komt daar Hypnos (de personificatie van de slaap) uit tevoorschijn. Psyche zakt in elkaar en valt op de grond.

Op dat moment komt Eros overvliegen, hij realiseert zich wat hij zijn geliefde heeft aangedaan en vecht met Hypnos om deze terug te dringen in het kleine potje. Hij wint dit gevecht en wekt Psyche vervolgens met een tedere kus op de mond. Eros vliegt met zijn geliefde in zijn armen naar de Olympus (hoogste berg in Griekenland) waar hij met haar trouwt en ze nog lang en gelukkig leven.

Symboliek

Ik vind het bijzonder en inspirerend hoeveel symboliek er in dit verhaal zit tussen de liefde en de ziel en hoe schoonheid deze kan kwellen.  Dat liefde de ziel kan redden zolang de wil er is om voor elkaar te vechten. Het klinkt als een cliché, maar liefde overwint elke storm. Ik ben dol op symbolieken en dit soort verhalen.

Benieuwd hoe symboliek op jullie grote dag een rol kan spelen? Niet enkel van tradities en mythologieën, maar ook van jullie eigen liefde. Door op zoek te gaan naar wat jullie liefdesverhaal zo bijzonder maakt. Ik vertel je er graag meer over! Contact