Er zijn zo veel symbolieken en tradities te vinden op een bruiloft. Maar waar komen deze eigenlijk vandaan? En wat kan je er mee? Ik vind dit hele leuke vragen. Zelfs BNN interviewde mij hier laatst over (hier te luisteren). In dit blog lees je er alles over!
- Elkaar niet mogen zien voor de ceremonie: Vaak slapen de bruid en bruidegom de nacht ervoor niet samen en zien elkaar pas op de dag zelf. Dit zou namelijk ongeluk brengen. Ook geldt dat de bruidegom de trouwjurk niet mag zien tot op de bruiloft. In andere landen zien de bruid en bruidegom elkaar vaak pas op de ceremonie. In Nederland is dit vaak al eerder tijdens de first look en volgt daarna de fotoshoot, gevolgd door de ceremonie. Deze traditie komt voort uit het feit dat vroeger de bruid en bruidegom nog niet samenwoonden op het moment van trouwen en elkaar vaak ook nog helemaal niet zo goed kenden. Het was toen heel normaal om pas na de bruiloft een huis en het bed met elkaar te delen. Nu zien we nog steeds bruidsparen die pas gaan samenwonen na de bruiloft, maar in veel mindere mate.
- Het bruidsboeket: De oorsprong van het bruidsboeket komt uit de tijd van de Romeinen en werd oorspronkelijk van knoflook en sterk ruikende kruiden gemaakt. Dit deden zij om boze geesten weg te jagen en om lust op te wekken, een teken van vruchtbaarheid. Nadat Koningin Victoria van Engeland sierbloemen in haar boeket had, gaven steeds meer bruiden hier de voorkeur aan. Voornamelijk gebruikte men toen rozen en werd er alsnog een takje dille toegevoegd als teken van lust. De achterliggende betekenis van bloemen stamt oorspronkelijk uit Turkije, waar geliefden hun gevoelens voor elkaar te uiten via bloemen. Elke bloem heeft zijn eigen symboliek, waardoor ook het bruidsboeket meer betekenis kan geven aan jullie grote dag. Volgens de gebruiken kocht de bruidegom het bruidsboeket voor zijn bruid en geeft deze aan haar bij hun eerste ontmoeting op de grote dag. Officieel gezien hoort zij deze voordat zij officieel getrouwd in haar rechterhand te dragen en na de huwelijksvoltrekking in haar linkerhand. Tegenwoordig kiest de bruid haar bruidsboeket vaak zelf en wordt er geen rekening meer gehouden met de hand waarin zij deze vasthoudt.
- Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue: Deze traditie komt waarschijnlijk uit Engeland en heeft veel mooie symbolieken. Something Old staat symbool voor continuïteit; het is de bedoeling dat de bruid iets krijgt van een vrouw (vaak de moeder of oma) die al langere tijd gelukkig is in haar huwelijk en dit geluk zo aan de bruid kan doorgeven. Something New staat symbool voor de toekomst die jullie samen tegemoet gaan; dit kan de bruidsjurk zijn maar kan ook een cadeau zijn van iemand. Something Borrowed staat symbool voor een toekomst vol rijkdom, het feit dat de bruid iets mag lenen van iemand betekent dat zij kan rekenen op hun steun en dat zij hun geluk op de bruid overbrengen. Tot slot; de kleur blauw in Something Blue staat symbool voor bescheidenheid en trouw, vaak zien we dit terugkomen in de kousenband of een sieraad.
- De rode loper: Omdat men geloofde dat boze geesten daar niet doorheen konden. Daarnaast stond de kleur rood voor eer. Tegenwoordig zien we lopers in alle kleuren en zou je deze ook af kunnen stemmen op de betekenis die jij graag terug ziet komen. Ook worden tegenwoordig oude kleden gebruikt om een nostalgische en huiselijke sfeer te creëren.
- De ringen: Ringen staan symbool voor oneindigheid. Vaak worden de ringen binnengebracht op een ringkussen, dit stamt uit de Romeinse tijd waar alle waardevolle objecten op een kussen lagen als teken van rijkdom. Zeker een ring moest met het grootste respect worden behandeld. Vroeger kreeg enkel de vrouw een ring als teken van bezit/eigendom van de man. Tegenwoordig dragen beiden partners een ring en staat deze symbool voor eenheid, gelijkwaardigheid, verbinding en trouw. Eeuwige liefde. De diamant is de meest gebruikte edelsteen, deze staat symbool voor onschuld, liefde en moed. Volgens de oude Grieken waren diamanten splinters van sterren die op de aarde waren gevallen. Hoe romantisch!
- Het gooien van rijst: Deze traditie komt uit het Verre Oosten en staat symbool voor het toewensen van vruchtbaarheid. Let op, je mag de rijst niet over het paar heen gooien (dit brengt ongeluk) maar voor hen op hun pad naar de toekomst. Wil je misschien liever iets anders toegewenst krijgen? Zoals het gooien van rozenblaadjes voor liefde. Ik denk graag met je mee welk symbool we in kunnen zetten!
- De bruidstaart: Waarom eten we eigenlijk taart op een bruiloft? Om dezelfde reden dat we nu ook taart eten, om iets te vieren! Oorspronkelijk aten we vruchtengebak op bruiloften, maar sinds begin 1900 eten we de bruidstaart zoals we die nu kennen. Het bruidspaar snijdt samen het eerste stuk uit de taart. Hierbij ligt de hand van de bruid onderop (want zij leidt) en die van de bruidegom sluit daar omheen (als teken dat hij altijd achter haar zal staan). Het is de eerste taak die zij als getrouwd stel hebben en staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen. Waarom heet de taart bruidstaart? Omdat de bruid de allerbelangrijkste persoon van de dag is. Traditiegetrouw wordt de bovenste laag van de taart ingevroren en bij het 1e jubileum of de geboorte van hun eerste kind gegeten.
- Het bruidsboeket gooien: Traditiegetrouw verzamelen alle ongetrouwde vrouwen zich op de dansvloer en gooit de bruid het boeket over haar schouder naar de vrouwen toe, degene die het boeket vangt is degene die het eerst zal trouwen. Sommige vrouwen laten hier een extra boeketje voor maken, dan kun je zelf je eigen bruidsboeket bewaren. Een andere traditie die hierop aansluit is dat de bruid de namen van haar ongetrouwde vriendinnen op haar schoenzool schrijft. De naam die aan het einde van het feest nog het beste te lezen is, is de volgende die zal trouwen.
- Kousenband: Waar de vrouwen het bruidsboeket gooien, hebben mannen een andere traditie. Eén die we steeds minder zien. Volgens die traditie brengt het geluk in de liefde als je iets van de kleding van de bruid weet te bemachtigen (sluier, oorbel, schoen). Mannen werden vaak iets te enthousiast van deze traditie waardoor de bruid half uitgekleed haar eigen feest verliet. Daarom besloot men om deze traditie in te ruilen voor de kousenband. Volgens de traditie trekt de bruidegom (vaak met zijn mond) de kousenband van de vrouw uit en gooit deze vervolgens in het publiek van ongetrouwde mannen. Degene die de kousenband vangt zal, net als de vrouw die het boeket vangt, de volgende zijn om te trouwen. Dit hoeven zij niet met elkaar te doen overigens, maar wie weet…
- Bruidssuikers: Tegenwoordig zien we veel creatieve bedankjes op bruiloften voor de gasten wanneer zij het feest verlaten. Deze traditie startte met het weggeven van bruidssuikers, dit zijn kleine snoepjes, vaak in de vorm van een hartje. Volgens de traditie geef je iedere gast 5 bruidssuikers; deze staan symbool voor geluk, liefde, trouw, voorspoed en vruchtbaarheid.
- Rammelende blikken aan de auto: Waarom hangen we rammelende blikken aan de auto van het bruidspaar? Het zal je niets verbazen na het lezen van dit blog, maar ook hiermee wilde men boze geesten verjagen. Hoe meer geluid/herrie, hoe beter. Voordat men in auto’s reed, gebruikte men hier potten en pannen voor.
- Over de drempel tillen: Vroeger ging het bruidspaar pas samenwonen nadat zij getrouwd waren. Om er zeker van te zijn dat de bruid geen ongeluk en boze geesten uit haar oude huis mee zou nemen, droeg de bruidegom haar over de drempel. Zo zouden het ongeluk en de boze geesten op een dwaalspoor worden gezet.
Bedenk goed; willen jullie juist wel of niet meegaan in deze tradities? En willen jullie gebruik maken van symbolieken op jullie bruiloft? Of willen jullie sommige tradities meer eigen maken en zo jullie dag nog betekenisvoller maken? Ik help je graag! Contact