Eén van mijn favoriete liefdesverhalen gaat niet over twee geliefden, maar over de god van de liefde. Misschien beter bekend als Amor of Cupido. In dit verhaal gebruik ik zijn Griekse naam, Eros. Specifiek gaat het verhaal over de broers Eros en Anteros en hoe liefde niet kan groeien zonder wederliefde.

Eros zijn ouders zijn Aphrodite (de godin van schoonheid en vruchtbaarheid) en  Ares (de god van oorlog en krijgslust). Ares en Aphrodite waren geliefden die niet samen mochten zijn en werden daarom elkaars minnaars. Samen kregen ze meerdere kinderen; de tweeling Deimos en Phobos (Angst en Vrees) én dus de liefdesgod Eros.

Klein kind

Aphrodite maakte zich zorgen over Eros, hij had namelijk helemaal geen zin om op te groeien en bleef liever kind. Dit is de reden dat je hem vaak zo ziet afgebeeld (als baby met een luier om). Aphrodite schakelt de hulp in van Themis (de godin van de wijsheid).

Zij vertelt haar dat haar zoon enkel kan groeien als hij iemand heeft die hem ook liefde terug kan geven. En dus schenkt zij hem samen met Ares een broertje; Anteros, de god van de wederliefde. Vanaf dat moment begint Eros inderdaad zijn kindertijd te ontgroeien en wordt ook hij een volwassen man.

Goden van liefde en wederliefde

Nu kennen we Eros als de god die met zijn pijlen mensen op slag verliefd op elkaar laat worden. Hij wordt beschouwd als de mooiste god, omdat hij de mooiste gevoelens laat ontstaan. Eros verzacht in zelfs de meest nare tijden de meest vurige karakters, hij maakte het leven mooier en geeft hier zin aan. Anteros straft daarentegen mensen die wel liefde ontvangen, maar geen liefde teruggeeft. Eros en Anteros, voor altijd verbonden en sterker door elkaar.

Symboliek

Ik vind het bijzonder en inspirerend hoe wijs de Grieken toen al waren door te concluderen dat liefde ontstaat uit schoonheid, vruchtbaarheid, oorlog en lust. Dat we zeggen dat haat en liefde op elkaar lijken. En vooral dat liefde niet kan groeien zolang het geen wederliefde ontvangt. Ik ben dol op symbolieken en dit soort verhalen.

Benieuwd hoe symboliek op jullie grote dag een rol kan spelen? Niet enkel van tradities en mythologieën maar ook van jullie eigen liefde. Door op zoek te gaan naar wat jullie liefdesverhaal zo bijzonder maakt. Ik vertel je er graag meer over! Contact

Benieuwd hoe het afloopt met Eros en of ook hij ware liefde vindt? Lees het hier.