Ik ben dol op Kerst! Ik kan het hele jaar door kerstfilms kijken en kerstmuziek luisteren. Zodra de decembermaand aanbreekt haal ik al mijn kersversieringen uit de kast en begin ik met een planning te maken om koekjes te bakken met mijn beste vriendin, kerstfilms te kijken met familie en om kerstmarkten te bezoeken met mijn lief! Nog leuker vind ik het om jullie dag te plannen rondom deze magische dagen! De warmte en sfeer die deze dagen met zich meebrengen, voeg ik graag toe aan jullie bruiloft! Ook de symbolieken rondom Kerst kunnen extra betekenis geven aan jullie grote dag.

Er zitten veel symbolieken rondom Kerst verstopt. Ik vertel je er graag meer over;

Kussen onder de maretak

Laten we beginnen met één van de meest romantische tradities, ‘Kissing under the mistletoe’.

Volgens de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant en stond symbool voor vruchtbaarheid en fertiliteit. Deze werd bovendien gezien als een afrodisiacum. De maretak speelde dan ook een belangrijke rol in hun magische vruchtbaarheidsrituelen, waaronder die tijdens de midwinterceremonie. Zo mocht de tak tijdens die rituelen niet de grond raken.

Het idee om elkaar er onder te kussen is ontstaan in Scandinavië in de tijd van de Druïden. Wanneer vijanden elkaar onder een maretak ontmoetten in het bos, moesten ze hun wapens neerleggen en voor een dag een wapenstilstand houden, het is een teken van vriendschap en goodwill. Een teken die perfect past bij de kerstgedachte.

De traditie om elkaar te kussen komt uit Groot-Brittannië. De originele traditie was dat voordat je de ander mocht kussen, er een besje van de maretak moest worden geplukt. Als de besjes op waren, mocht er niet meer worden gekust. Tegenwoordig plukken we geen besjes meer en kan er onbeperkt worden gekust!

(Vaak wordt de maretak verwisseld voor een hulst. Let dus goed op; een maretak heeft witte besjes, een hulst rode.)

Tip; Hang een maretak boven het altaar en boven jullie eventuele backdrop voor foto’s! Zo zal de romantiek van deze traditie overal zichtbaar zijn!

Kerstboom

Ik vind het optuigen van de kerstboom altijd een heerlijke traditie, in mijn beleving geeft het gelijk een ‘gezellig’ gevoel! Nog leuker als de onderkant van de boom gevuld wordt met cadeautjes natuurlijk! Ik vertel je graag wat over de oorsprong ervan:

Volgens sommigen stond de boom oorspronkelijk symbool voor vruchtbaarheid. Maar aangezien Kerst een Christelijk feest is vertel ik je hun kijk erop; De kerstboom (officieel een spar, geen dennenboom) staat volgens de Christenen symbool voor de geboorte van Jezus. De boom zelf herinnert aan de boom in het paradijs, de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten en de piek staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de kribbe van Jezus. Christenen hebben lange tijd de kerstboom geweerd door de heidense historie ervan die teruggaat tot de Germanen. Pas sinds 1982 staat er in het Vaticaan ook een kerstboom.

Daarnaast is de kerstboom één van de weinige bomen die ook in de winter groen is en daardoor eeuwigdurende hoop, licht en leven symboliseert. De naaldjes van de kerstboom wijzen omhoog, naar de hemel. Dit is opnieuw een verwijzing naar het Kerstverhaal.

Tip: Stem de versiering van de kerstboom af met het kleurenpalet van jullie bruiloft.

Het krijgen en geven van cadeaus

Maar waarom leggen we er dan cadeautjes onder? Het geven van geschenken tijdens Kerst gaat terug naar de tijd van Sint Nicolaas, bisschop van Myra. Hij schonk de erfenis van zijn ouders anoniem aan de armen en inspireerde mensen in zijn stad om tijdens de feestdagen ook geschenken aan elkaar te geven. Sinterklaas nam deze mooie daad in Nederland over. Toen emigranten deze gebruiken meenamen naar Amerika, werd ook zijn broer Santa Claus in rap tempo populair.

Een andere verklaring is dat de drie Wijzen uit het Oosten geschenken (wierrook, goud en mirre) meebrachten voor baby Jezus. Maar het gebruik om elkaar cadeautjes geven in de donkerste tijd van het jaar is ouder dan kerst. De Romeinen gaven elkaar al honderden jaren cadeaus met feestelijkheden, zo ook tijdens de winterzonnewende in december.

Naast de historie en het feit dat de Kerstman graag cadeaus geeft, geven we ook elkaar graag cadeaus rond de feestdagen. De hele kerstperiode staat symbool voor een tijd van samenzijn en geven.

Tip: Pak de bedankjes voor je gasten als cadeautjes in en leg deze onder de boom. Zo vang je de magie van Kerst, ziet de boom er extra ‘gezellig’ uit en blijft het bedankje een verrassing. Daarbij kan je het bedankje gemakkelijk inpakken in lijn met de uitnodigingen en andere decoraties.

Kerstkrans

Een kerstkrans is rond van vorm en heeft daarom geen begin en geen eind. Net als bij de trouwring, wordt dit gezien als een symbool van de eeuwigheid en eeuwige liefde. Extra bijzonder dus op jullie bruiloft. De kerstkrans wordt vaak opgehangen aan de voordeur en verwelkomt zo bezoekers direct met een liefdevol gevoel.

Tip: Gebruik kerstkransen om jullie gasten te verwelkomen. Pas de decoratie hiervan gemakkelijk aan op de rest van de decoratie.

Kerstster

De kerstster is een rechtstreekse verwijzing naar de ster die de Wijzen naar de geboorteplaats van Jezus zou hebben geleid. De rode bloemen van de Euphorbia pulcherrima, beter bekend als de kerstster, lijken op een ster en vandaar de verwijzing.

Kaarsen

Kaarsen symboliseren het licht van de kerstster die naar Bethlehem wees, maar ook het licht in het algemeen.

Kerstklokjes

Het kerstklokje staat symbool voor sturing. Zo gebruikten herders de bellen om hun kudde te verzamelen en bij elkaar te houden. Een symbool van verbondenheid dus. Daarnaast staat het kerstklokje symbool voor de attentie van een grootste gebeurtenis: van oorsprong de geboorte van Christus. Maar dit kan natuurlijk ook symbool staan voor jullie huwelijk.

Tip: Gebruik kerstklokjes tijdens jullie ceremonie als symbool voor de belofte om bij elkaar te blijven.

Hulst

De hulsttak was voor het christendom al langere tijd een belangrijk symbool en stond voor vruchtbaarheid, aangezien de takken ook tijdens de gehele winter groen blijven. Later begon de hulsttak symbool te staan voor het lijden van Christus. De doorns als vergelijking naar de doornenkroon, de bessen naar het bloed van Jezus.

Kerstkleuren 

Rondom Kerst gebruiken we veelal twee specifieke kleuren: rood en groen. De kleur rood staat symbool voor het bloed van Jezus dat hij tijdens zijn leven voor de mensheid liet stromen, de kleur groen staat symbool voor de eeuwige hoop en het nieuwe leven.

Eigen tradities rondom Kerst

Welllicht ken jij nog andere symbolieken rondom Kerst of heb jij hele leuke/mooie eigen tradities. Denk aan het bakken van koekjes, of die ene taart die jouw overgroot om ook altijd al maakte. Wellicht struin je het land door alle kerstmarkten af met jouw special someone of speel je thuis spelletjes met de familie. Misschien brand je een kaarsje voor mensen die niet meer onder ons zijn of ga je op bezoek in een verzorgingstehuis om met eenzame ouderen te kletsen. Ook dit soort mooie tradities vertellen iets over jou als persoon en kunnen we op jullie grote dag verwerken.

Benieuwd hoe jij jouw Kerst-bruiloft extra bijzonder kan maken of symbolieken rondom Kerst kan toevoegen? Ik denk graag met je mee! Neem vrijblijvend contact op!